Over ons

De meest authentieke mergelgrotten in Kanne.
Inclusief ondergrondse cave du vin!

Voor alle duidelijkheid: er zijn twee rondleidingencircuits in aparte delen van de mergelgrotten in Kanne. Je kiest voor de rondleiding van de vzw Grotten van Kanne of de onze, via Visit Kanne. Beetje verwarrend? Onthoud gewoon dat je bij ons voor een authentiek verhaal kiest.

Onze focus ligt op de totaalbeleving van onze bezoekers. Daarom werken we met ervaren gidsen – sommigen geven al generaties rondleidingen – en houden we groepen beperkt tot maximaal 24 deelnemers. Zo blijft de interactie verzekerd. Stel dus gerust jouw vragen tijdens de rondleiding.

Uniek voor onze rondleidingen is een bezoek aan de ondergrondse cave du vin waar meer dan 10.000 flessen ‘sur latte’ rijpen.

Ons verhaal: een rijke traditie

Rondleidingen Kanne & Eben Emael

Als kleine zelfstandige onderneming organiseren we al vele jaren rondleidingen in, rond en onder de dorpjes Kanne en Eben Emael. En in een klein stukje van Maastricht: het Jekerdal.  Onze ondergrondse toeristische activiteiten concentreren zich voornamelijk in mergelgrotten in en rond Kanne.  

Levendige mergelgrotten

‘Mergelgrotten van het Avergat’ in Kanne is de verzamelnaam voor een groeve die nog volop in gebruik is. Er vindt heel wat bedrijvigheid plaats, want je vindt er een bakker, feestzaal, champignonkwekerij, wijndepot, trouwlocatie, mergelatelier en opslagplaatsen van boeren. In deze mergelgrot huren wij een gedeelte van de gemeente Riemst.

Blikvangers? Depot van de enige echte Appelchampagne, Museum Reggers en het Mergelatelier. Tijdens de rondleiding proef je de streekproducten. Na de rondleiding maak je in het mergelatelier een kunstwerkje van een mergelblokje.

Het mergelatelier is sinds 2019 door de gemeente Riemst erkend als officiële trouwlocatie. Je kunt er dus wettelijk in het huwelijk treden. Meer informatie? Neem contact op met de afdeling burgerlijke stand van de gemeente Riemst.

(Bijna) 70 jaar rondleidingen

Hoe het allemaal begon? Tuur Staetmans en Paul van Hoyland waren de pioniers aan het begin van de tweede helft van de vorige eeuw. Ze startten met professionele rondleidingen in de mergelgroeve. Ze lieten ook het museum met de muurschilderingen maken door studenten van de kunstacademie. De dochter van Paul van Hoyland, Daniella, geeft al meer dan 55 jaar rondleidingen en doet dit nog altijd met heel veel plezier voor ons.

Kortom, onze rondleidingen zijn ontsproten uit een rijke traditie. Een verleden om te koesteren.

Teamleden

Ton Breuls

45 jaar geleden kwam Ton Breuls voor het eerst in een mergelgrot en het was liefde op het eerste gezicht. Sindsdien zette hij zich in voor grensoverschrijdende studies en het beheer van mergelgroeven.

 • 25 jaar voorzitter van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven
 • Eindredacteur en uitgever van de ‘SOK Mededelingen’ (65 edities) sinds 1982
 • Beheerder van de Apostelgroeve in Maastricht voor de Van Schaik Stichting sinds 1981
 • Voorzitter of secretaris van de stichting Jezuïetenberg te Maastricht gedurende vele jaren
 • Oprichter en nu secretaris van de VZW Hulpdienst Groeven Riemst

Ton verleent zijn diensten aan wetenschappers en het brede publiek.

Daniella Van Hoyland

Tuur Straetmans en Paul van Hoyland verrichten pionierswerk toen ze als eersten een circuit voor rondleidingen opzetten in de Mergelgrotten. Paul van Hoyland had ook een champignonkwekerij in de Mergelgrotten. Daniella gaf haar eerste rondleiding als meisje van 12 en doet dat nog altijd met heel veel plezier.

Daniella woont nog altijd naast de ingang van de Mergelgrotten en geeft de toeristen behalve rondleidingen ook graag informatie over de Mergelgrotten en andere bezienswaardigheden.

Stefan Willems

Stefan Willems, hoewel Stefan letterlijk en figuurlijk de jongste collega is kent hij de mergelgrotten op zijn duimpje. Hij heeft jarenlang de feestzaal in de mergelgrotten uitgebaat en zijn familie waren een van de laatste blokbrekers in de mergelgrotten van Kanne. De handtekening van zijn “Nonkel” Jean Willems komen we regelmatig tegen in het gangenstelsel. Stefan geeft rondleidingen in de mergelgrotten, verzorgt de sociale media en de algemene planning.

Clementine Cranssen

In 2007 kwam Clementine het team versterken. Zij geeft met heel veel plezier rondleidingen en bedenkt graag allerlei nieuwe concepten en combitickets.

Clementine was in 2007 initiatiefnemer voor het oprichten van de VZW grotten van Kanne en coördineerde 6 jaar lang de VZW met een enthousiast team van vrijwilligers. Vanaf 2013 coördineert zij Visit Kanne en Toerisme Kanne. Samen met Ton Breuls heeft zij een overeenkomst gesloten met de gemeente Riemst voor het verzorgen van rondleidingen met proeverijen en mergelworkshops in de mergelgrotten van Kanne.  Behalve in de mergelgrotten organiseert zij ook rondleidingen op het kasteel van Neerkanne en werkt zij samen met het Fort van Eben-Emael en de geheimzinnige Toren van Eben Ezer. Zo zijn combinatietrips ontstaan.

Samen met Ton Breuls, Danniella van Hoyland organiseert Clementine al 13 jaar toeristische rondleidingen in en rond Kanne

Berty Vrijens

Berty geeft rondleidingen aan leerlingen, liefst met een avontuurlijk tintje

 • is sociaal verpleger op de medische dienst van Aperam
 • heeft 27 jaar ervaring als instructeur en zaakvoerder van Survive all
 • Is gepassioneerd door de Mergelgrotten

Henriette Hubrechts

Henriette geeft sinds 2005 professionele rondleidingen in de Mergelgrotten met veel enthousiasme.

 • Oud-leerkracht Aardrijkskunde Virga Jesse college Hasselt
 • Opleiding toeristisch gids en natuurgids Provincie Limburg
 • Lid FTG (Federatie Toeristische Gidsen Vlaanderen)
 • Lid Gidsenbond Bilzen en Alden Biesen
 • Lid Gidsenbond Riemst:  algemeen; Avergat Mergelgrotten van Kanne; Wijnkasteel Genoelselderen; De Brug Vroenhoven.
 • Lid Oudheidkundige verenigingen Bilisium Bilzen, Gogri Riemst

Sonja Wagemakers

Sonja geeft sinds 1992 deskundige rondleidingen in de gemeente Riemst en nog altijd met heel veel plezier.

 • Sonja heeft de opleiding Talen-Toerisme gevolgd.
 • Opleiding Vlaamse streekgids
 • lid van KLTG (Koninklijke Limburgse Toeristische gidsen) 
 • Sinds 1992 werkzaam als gids in Riemst in zelfstandig bijberoep
 • Algemeen; Wijnkasteel, Mergelgrotten, Museum De Brug, De waterburcht-
 • Van 1992 tot 2000 eveneens gids bij Benelux reizen (Spa-Monchau-Trier-St-Truiden-Zichem-Voeren…)

Dave de Leeuw

Dave de Leeuw studeerde in 2008 af aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Vervolgens werd hij fulltime kunstenaar. Diverse gerenommeerde galeriehouders exposeren zijn kunstwerken. Daarnaast geeft hij met veel plezier cursussen beeldhouwen en workshops.

Marlies de Jong

Marlies de Jong (Vlaardingen 1972) studeerde in 1995 af aan de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht. Ze creëert haar eigen kunstwerken en geeft al jaren met veel plezier beeldende cursussen en workshops aan volwassenen en kinderen.

Marlies deed ook veel ervaring op in het geven van kunstprogramma’s in het basis- en middelbaar onderwijs in de regio. Tot haar opdrachtgevers behoren onder meer Kumulus, Kaleidoscoop en het Bonnefantenmuseum.

Ondernemers in Mergelgrotten waar wij mee samenwerken

Persoonlijk kennismaken?