Omgeving

De mergelgrotten liggen in een prachtige en diverse omgeving. Hier wat meer informatie over de plekken in de omgeving.

Kanne, het witte dorpje. Een andere veel gehoorde en vleiende benaming voor het dorpje is de Parel van de Jekervallei, want Kanne ligt ingebed in een dal aan de benedenloop van de Jeker. De steile hellingen van de Tiendeberg, de Muizenberg, de Cannerberg en de Sint-Pietersberg met hun typische droogdalen en holle wegen omarmen het historische dorp, dat zo haar rijke geschiedenis met bijzondere mergelmonumenten en een prachtige natuur combineert tot een uniek en aantrekkelijk bovengronds landschap.

Het uitgesproken grensdorp, geklemd tussen haar buren Eben-Emael in Wallonië en Maastricht in Nederland, is met recht lange tijd genomineerd geweest als mooiste dorp van Vlaanderen. Maar niet alleen de lieflijkheid van het bovengrondse landschap draagt bij aan de vele lofuitingen die voor het witte dorpje zijn bedacht.

Ook de ondergrond van Kanne geniet een grote bekendheid en is een toeristische trekpleister van formaat: de Mergelgrotten van Kanne. Dit unieke ondergrondse landschap met metershoge kathedraalachtige gangen is ontstaan door de winning van bouwsteen.

Eeuwenlang zaagden noeste werkers de blokken uit de mergel en de mooie en typische huizen, boerderijen en kastelen, die dank zij hun vlijt in mergelsteen in Kanne en haar wijde omgeving zijn gebouwd.

Gelegen in het centrum van de driehoek Tongeren – Luik – Maastricht verenigt de Waalse gemeente Bassenge de vijf dorpen Glons, Boirs, Rocklenge-sur-Geer, Wonck en Eben-Emael. Maar Bassenge is vooral een vrolijke en bekoorlijke  “Vallei van de Geer (Jeker)”.

Te voet, per fiets of te paard, over smalle landweggetjes, of de wat bredere landwegen. U zult keer op keer verrast en verleid worden door de bijzonderheid van de streek. Enkele bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn, zijn onder andere de leuke muziekkiosk van Roclenge-sur-Geer, de geheimzinnige toren met de symbolen van de schepping en het daarbij behorende vuursteen museum van Eben-Ezer, de grotten tussen Bassenge en Eben-Emael die gebruikt worden voor de paddenstoelenteelt, het Fort van Eben-Emael of het zogenoemde Klein Lourdes in Bassenge. 

Enfin, het is onmogelijk om ongemerkt de folkloristische traditie te negeren die gedurende tientallen jaren werd geschreven door de mensen die hier woonden en wonen. Waaronder het fameuze “Carnaval des Houres” een van de oudste van België. Maar ook de Cramignons, het feest van St. Jan, de ambachtelijke markt en het valleifeest zijn evenzeer gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Het leven in de mooie vallei.

Historische panden en hippe design-winkels. Statige kerken en avontuurlijke grotten. Menukaarten vol smaaksensaties en terrassen vol gezelligheid. Bruisende festivals en spraakmakende exposities. Weidse pleinen en uitgestrekte wijngaarden. Dat alles én meer is Maastricht: de ster onder de steden! Niet voor niets een geliefde bestemming voor een dagje shoppen, weekendje samen of wereldse vakantie.

Voor onze dagtrips beperken wij ons tot het Jekerdal