Bezienswaardigheden

Naast een bezoek aan de grotten is er nog veel meer te doen in omgeving Kanne. Een bezoek aan de grotten is te combineren met onderstaande bezienswaardigheden. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Fort van Eben Emael

Het fort van Eben-Emael staat bekend om de strijd op 10 mei 1940 toen een klein team van Duitse paratroepers de artillerie van het fort in minder dan een dag onder controle kreeg. Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes. Breng een bezoek aan fort Eben-Emael en ontdek het ongelooflijke avontuur van de eerste ogenblikken van Wereldoorlog II. We informeren u over de geheime, vernieuwende Duitse plannen en de krachtige wapens.

Vandaag is dit gigantisch ondergronds complex terug tot leven gebracht. De keuken, de slaapzalen, de ziekenboeg, de douches en zo veel mee, alles zoals het oorspronkelijk was. Samen met speciale geluidseffecten en een gevarieerde tentoonstelling geeft het een realistisch beeld van het dagelijks leven in deze verbluffende en verborgen ondergrondse stad en haar heroïsche strijd in de eerste oorlogsdagen..

Meer informatie

De geheimzinnige Toren van Eben Ezer

Deze bijna mysterieuze vierkante toren werd door Robert Garcet gebouwd met grote silexbreuksteen, afkomstig van de nabijgelegen steengroeve. De fundamenten voor de toren werden in 1951 gelegd. In 1965 was de toren van buiten afgebouwd, inclusief de vier beelden op de toren.

Bovenop het dak van de zeven verdiepingen hoge toren is een vierkant terras met in de vier hoeken grote gebeeldhouwde en door hun omvang beeldbepalende dieren. Ieder beeld stelt een van de gevleugelde cherubijnen voor die de Apocalyps aankondigen: de Stier aan de noordwestzijde, de Mens (in een sfinx-gedaante) aan de zuidwestzijde, de Leeuw aan de zuidoostzijde en de Adelaar aan de noordoostzijde. De mythologische dieren symboliseren het pacifistische gedachtegoed van Robert Garcet. Binnen in de toren vertelt een tentoonstelling de geschiedenis van de constructie van de toren en het rijke oeuvre van Robert Garcet.

Meer informatie

Museum de Brug van Vroenhoven

Belevingscentrum over WO II en de binnenvaart, één brug, twee boeiende verhalen

De brug van Vroenhoven brengt twee boeiende verhalen samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog, precies op de plek van de brug over het Albertkanaal en de boeiende wereld van de kanalen en de binnenvaart.

In het belevingscentrum over WO II wordt op moderne en indringende wijze het verhaal van het begin van WO II in België in Zuidoost Limburg vertelt. Maar ook de verhalen van de soldaten en de burgers, het leven onder de oorlog en de uiteindelijke bevrijding.

Wilt u ook weten hoe een sluis werkt, hoe een brug gebouwd wordt, wat er allemaal op en onder het water beweegt, hoe een schip bestuurt wordt? Deze en talloze andere vragen worden op een dynamische wijze voor jong en oud beantwoord. Niet in een statisch museum met plaatjes en prentjes maar in een écht belevingscentrum, waar al je zintuigen worden aangesproken.

Meer informatie

Chateau Neercanne

Het prachtige Chateau Neercanne ligt pal over de grens op het grondgebied van Maastricht. Rijdend door het Jekerdal ziet men de spectaculaire on-Nederlandse ligging tegen een bergwand van dit enige terrassenkasteel van Nederland. De oudste voorloper van het kasteel was er al in de 14e eeuw en het poortgebouw dateert uit 1611. Na vele verwoestingen en wederopbouw werd het huidige kasteel in 1698 gebouwd, in opdracht van Baron van Dopff, de toenmalige gouverneur van Maastricht.  

Het nieuwe kasteel met zijn drie terrassen tot aan de Jeker en zijn imposante baroktuinen met vijvers en fonteinen moest vooral indruk maken op  hoge gasten. Daarvoor was zelfs een amfitheater tegen de helling naast het kasteel uitgekapt. En bovenop de erachter liggende Cannerberg was een zogenaamd sterrenbos aangelegd met belvedère (uitzichtpunt) en theehuis. De bomen van het sterrenbos waren in de vorm van een halve ster geplant, wat grote overeenkomst vertoont met het wapenschil  van Daniël Wolf Baron van Dopff, de bouwer van het kasteel. 

De tijdloze grandeur van het kasteel komt tegenwoordig ten uiting door de exploitatie van het vermaarde sterrenrestaurant Chateau Neercanne. Deze unieke entourage werd waardig bevonden om in 1992 door de regeringshoofden van Europa het verdrag van  Maastricht feestelijk te laten ondertekenen.

Het statige Chateau Neercanne ligt pal over de grens van Kanne op het grondgebied van Maastricht. Rijdend door het Jekerdal ziet men de spectaculaire on-Nederlandse ligging tegen een bergwand van dit enige terrassenkasteel van Nederland. De oudste voorloper van het kasteel was er al in de 14e eeuw en het poortgebouw dateert uit 1611. Na vele verwoestingen en wederopbouw werd het huidige kasteel in 1698 gebouwd, in opdracht van Baron van Dopff, de toenmalige  militair gouverneur van Maastricht.  

Het nieuwe kasteel met zijn drie terrassen tot aan de Jeker en zijn imposante baroktuinen met vijvers en fonteinen moest vooral indruk maken op  haar  hoge gasten. Daarvoor was zelfs een amfitheater tegen de helling naast het kasteel uitgekapt.( en wanneer u goed kijkt nog steeds de contouren van te zien zijn )  En bovenop de erachter liggende Cannerberg was een zogenaamd sterrenbos aangelegd met belvedère (uitzichtpunt) en theehuis. De bomen van het sterrenbos waren in de vorm van een halve ster geplant, wat grote overeenkomst vertoont met het wapenschil  van Baron Daniël Wolfgang von Dopff, de bouwer van het kasteel. 

De tijdloze grandeur van het kasteel komt tegenwoordig tot volle bloei door de exploitatie van het vermaarde sterrenrestaurant Chateau Neercanne. Deze unieke entourage werd waardig bevonden om in 1992 als locatie te dienen door de regeringshoofden van Europa,  voor de lunch ter gelegenheid van de ondertekening van het Verdrag van Maastricht.

Meer informatie

Jezuïetenberg

Vlak bij het mooie Chateau Neercanne bevindt zich één van de mooiste bewerkte mergelgrotten ter wereld, de Jezuïetenberg. De oorsprong van de grot ligt al eeuwen terug, toen de mergel gebruikt werd voor de winning van bouwsteen.

Tussen 1860 en 1960 trokken de studenten (scholastieken en theologanten) van de Jezuïetenorde van Maastricht op hun verplichte vrij woensdagmiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na hun studie. Ze brachten talloze tekeningen in kleur of met houtskool aan op de vele wanden in de mergelgrot. Verder hakten en beitelden ze een groot aantal reliëfs en beelden in de mergel. De meest in het oog springende zijn de gevleugelde stieren, het Moorse Alhambra met fontein,  Romeo en Julia met vijver, Christus naast Boeddha en Ramses II. Dit uniek onderaards museum is sinds 1996 een beschermd rijksmonument.

Meer informatie

Hoeve Nekum

Hoeve Nekum wordt voor het eerst vermeld in archieven die dateren uit 1304. Het gaat hierbij om een grensbeschrijving van het graafschap Vroenhoven. De hoeve wordt hier vermeld onder de naam “Hoeff van Nyedekom”, wat Oudnederlands is voor hoeve van beneden in het dal. De Hoeve Nekum is tot in de 19e eeuw in het bezit geweest van de adellijke familie Bonhomme.

Sinds 1934 wordt de hoeve gebruikt als landbouwbedrijf door de familie Bollen. Momenteel wordt de boerderij geleid door Math en Elsa Bollen. In 1988 zijn ze begonnen met de aanleg van de eerste wijngaard. Wijngoed Hoeve Nekum is daardoor het op één na oudste wijngoed van Nederland. Hun succes was zo groot dat ze hun wijngoed steeds meer uitgebreid hebben. Een hoogtepunt voor het wijngoed was dat op de bruiloft van prins Willem-Alexander en Maxima 60 flessen Riesling 1999 van Hoeve Nekum werden geschonken. Een ander vermeldingswaardig feit is dat Hoeve Nekum in 2003 uitverkozen werd tot beste wijngoed van Limburg.

Meer informatie


Contact opnemen